Begrip van de maand januari 2023: Bonte avond

 

We gingen met een groep van 26 mensen naar de Alpen. Mijn gezin plus zes levenslange vrienden en hun gevolg. Veertien volwassenen en twaalf kinderen een week in een huis, prachtige bergen en overdag divers vertier. Wat een geluk hoe jong en oud het gezellig met elkaar had. Het leidde op de voorlaatste avond voor vertrek tot de traditionele bonte avond.

De bonte avond is vaak de laatste avond van een groepsvakantie. De aanwezigen doen stukjes, meestal niet gehinderd door veel talent of ervaring. Ik vind het geweldig. Iedereen kan iets, kwestie van je best doen. Het is altijd leuk, gewoon omdat je moeite doet. Volgens mij past het nog het meest bij een gezelschap dat niet regelmatig een paar dagen met elkaar op stap gaat. Je leert elkaar op een iets andere manier kennen. Dat leidt tot nieuwe emoties, banden en anekdotes. In soms onverwachte samenstellingen ontstaat daaruit dan een act.

Bont betekent veelkleurig. De acts kunnen dan ook niet gek genoeg zijn, met veel kleur en humor. Bonte avond laat zich moeilijk vertalen. Misschien is een bonte avond iets typisch Nederlands. De gekkigheid is dat niet. Wel heel Nederlands is de uitdrukking ‘het niet te bont maken’, oftewel niet te gek doen. Des te leuker is het om op zo’n avond juist wel gek te doen.

Onze bonte avond was genieten. Jong en oud liet zich gaan met verrassende optredens. Ik deed ook mee. Twee vrienden en ik deden een flamenco-trio na. Zij kunnen prachtig gitaarspelen. Ik kan niet zingen, maar onder vrienden deed ik lekker alsof. Ik liet al mijn kleuren zien, zoals het op een bonte avond betaamt.

Start typing and press Enter to search