Begrip van de maand november 2023: Hoest

 

Ja man, weken al. Alle vier. Droge kriebel vooral. Heel vervelend, we houden elkaar en onszelf wakker. Soms voelden we ons ook echt ziek. Het gaat vast wel over, maar duurt best lang. Huisarts denkt dat veel mensen langer symptomen hebben omdat ze door alle coronamaatregelen bijna drie jaar veel minder virussen hebben gekregen. Even doorbijten dus.

Niet geweldig. Kwakkelen met de gezondheid. Ook wat minder werk. Ze zeggen dat het te maken heeft met alle automatisering in de tekstschrijverij en vertaling. Ik geloof dat niet zo. Een mooie stijl bestaat toch bij de gratie van onregelmatigheden. Ze kunnen ook nooit een schilderij van een oude meester namaken. Mensen zijn inconsequent. Bob Ross zei al dat er geen fouten bestaan, alleen vrolijke ongelukjes. Die geven alles een unieke schoonheid.

 

Hetzelfde geldt voor vertalen. Je kunt een machine leren appels met peren te vertalen, maar dat gaat vroeg of laat mis. De ene appel is de andere peer niet. En soms is een appel gewoon een appel. Of een spaarrekening.

 

Tot zover een menselijk gesprek. Geen robot bij betrokken. Lokaliseer een eind heen. Zuig er maar een touw van chocola aan, Berend Bohotje!

 

Start typing and press Enter to search